Πλαστικά υλικά και κυκλική οικονομία. Μελέτη και στατιστική ανάλυση.
Η κυκλική οικονομία και η σύνδεσή της με τα πλαστικά υλικά αποτελεί θέμα συζήτησης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για τα την ανακύκλωση των πλαστικών υλικών, στους οποίους τα κράτη μέλη οφείλουν να δεσμευτούν και να επιτύχουν.
Πιο συγκεκριμένα, για τις πλαστικές συσκευασίες, ο στόχος της Ε.Ε. ορίζεται στο 50 % έως το 2025 και στο 55 % έως το 2030. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη και οι εταιρίες οφείλουν να ανακυκλώνουν τα παραπάνω ποσοστά πλαστικών συσκευασιών μέχρι τα αντίστοιχα έτη.
Στην ίδια στοχοθέτηση, ορίζεται ότι για τις πλαστικές φιάλες (μπουκάλια ΡΕΤ), απαιτείται χρήση 25 % ανακυκλωμένου υλικού έως το 2025 και 30 % έως το 2030.
Για τη γρηγορότερη προώθηση της ανακυκλωσιμότητας στα κράτη-μέλη, η Ε.Ε. έχει αποφασίσει την επιβολή φορολογίας/προστίμων. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2021 εφαρμόζεται «πρόστιμο» στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για το ποσοστό των απορριμμάτων (συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών), τα οποία δεν ανακυκλώνονται. Η Ελλάδα καλείται να καταβάλει για το 2019 το ποσό των ~110 εκατ. € για το συγκεκριμένο ζήτημα, ποσό το οποίο αφορά μόνο τις πλαστικές συσκευασίες. Το ποσό αυτό σχεδιάστηκε με στόχο να ωθήσει τις εταιρίες να βελτιώσουν τα συστήματα ανακύκλωσής τους, να προωθήσει τη βελτίωση της υποδομής σε θέματα κυκλικής οικονομίας και να οδηγήσει στη βέλτιστη περιβαλλοντική συνείδηση των καταναλωτών. Παρόλα αυτά, αποτελεί ένα επιπλέον έξοδο για τα κράτη-μέλη.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα το 77,6 % των συνολικών αποβλήτων οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής (στοιχεία 2019) ενώ για ανακύκλωση διατίθεται μόνο το 21 %. Συγκεκριμένα για τις πλαστικές συσκευασίες το ποσοστό ανακύκλωσης ανήλθε στο 37,6 % το 2019, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το 50 % του στόχου που ορίστηκε για το 2025.
Όλα τα παραπάνω καθώς και άλλες, σημαντικές πληροφορίες αποτυπώνονται με λεπτομέρειες στην έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.) και στην παρουσίαση που έγινε μέσω του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (Σ.Β.Π.Ε.) και φαίνεται εδώ