Κύριος ρόλος της συσκευασίας τροφίμων είναι η προστασία του προϊόντος. Εκτός από το ερμητικό κλείσιμο και την προστασία από εξωτερικούς παράγοντες επιμόλυνσης του τρόφιμου, το ίδιο το υλικό συσκευασίας οφείλει να είναι αδρανές προς το προϊόν, για όλη τη διάρκεια ζωής του τροφίμου. Οι χημικές αναλύσεις των συσκευασιών στοχεύουν στον έλεγχο της αδράνειάς τους προς το τρόφιμο. Βασική προϋπόθεση διασφάλισης της αδράνειας είναι η σωστή επιλογή των υλικών συσκευασίας και η συμμόρφωσή τους σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (ΕΕ) 1935/2004, η οποία θέτει τους κανόνες που οφείλουν να πληρούν όλα τα υλικά σε επαφή με τρόφιμα.
Για τα πλαστικά υλικά σε επαφή με τρόφιμο, η νομοθεσία με την οποία πρέπει να δηλώνεται συμμόρφωση είναι η (ΕΕ) 10/2011. Σε αυτήν ορίζεται μια λίστα αποκλειστικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις συσκευασίες τροφίμων και ταυτόχρονα δηλώνονται τα όρια μετανάστευσής τους προς το προϊόν. Ως αποτέλεσμα, ο έλεγχος μετανάστευσης ουσιών προς το τρόφιμο είναι επιβεβλημένος και πρέπει να πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το εργαστήριό μας διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό και πλήθος μεθόδων ανάλυσης, με σκοπό τη συμμόρφωση της συσκευασίας με τις παραπάνω νομοθεσίες, πιστοποιώντας ότι το υλικό συσκευασίας είναι κατάλληλο για επαφή με το τρόφιμο. Με αυτό τον τρόπο, παραγωγός και χρήστης δεσμεύονται στον τελικό καταναλωτή, για την ποιότητα του προϊόντος.