Εντός του 2023 αναμένεται η ολοκλήρωση του κανονισμού σχετικά με τα απορρίμματα συσκευασίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει την παλαιότερη οδηγία ΕΕ / 62/1994. Η πρόταση για την ανανέωση έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση λίγο πριν το τέλος του 2022.
Ο νέος κανονισμός έχει ως στόχο τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασιών, την προώθηση χρήσης ανακυκλωμένου υλικού καθώς και την ενίσχυση των επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών στην αγορά.
Πιο συγκεκριμένα, ο κανονισμός θέτει στόχους στα κράτη-μέλη σχετικά με τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας, η οποία ανέρχεται σε 5 % για το σύνολο των συσκευασιών έως το 2030 και 15 % έως το 2040 σε σχέση με τα ποσοστά του 2018.
Έως το 2030, ο σχεδιασμός των συσκευασιών θα πραγματοποιείται με στόχο να τις καθιστά ανακυκλώσιμες με βάση την υποδομή του κάθε κράτους-μέλους. Φυσικά, τα πλαστικά υλικά αποτελούν μέρος αυτής της δέσμευσης, όπου, ως παράδειγμα, ο στόχος για τα ανακυκλώσιμα μπουκάλια ανέρχεται στο 30 % έως το 2030.
Επίσης, για ορισμένες πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης, όπως τα φακελάκια τσαγιού, οι κάψουλες καφέ καθώς και αυτοκόλλητες ετικέτες για φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να είναι κομποστοποιήσιμες.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σημαντικό μέρος του νέου κανονισμού αποτελεί η προώθηση των επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως το 10 % των συσκευασιών για αγορές που πραγματοποιούνται στο διαδίκτυο θα πρέπει να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία.
Οι αλλαγές του κανονισμού αναμένεται να ενισχύσουν την ικανότητα ανακύκλωσης απορριμμάτων στην Ε.Ε. και να μειώσουν την εξάρτηση από παρθένα υλικά. Επίσης, αποσκοπούν στην ενίσχυση του σχεδίου δράσης της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας και συμβάλουν σημαντικά στην κυκλική οικονομική.